Nogometni bontonna polno

Nogomet je igra in vsaka igra ima svoja pravila. Nogometaši, trenerji in funkcionarji sledijo 10 zlatim FIFA pravilom obnašanja. Zakaj ne bi imeli tudi navijači svojega nogometnega bontona? V Pivovarni Union smo si zato v okviru projekta Nogometni bonton na polno zadali obljubo, da bomo med slovenskimi navijači dvignili nivo nogometnega bontona.

Nogometni bonton in navijaške zapovedi

V sklopu projekta »Nogometni intervjuji« smo z znanimi osebami v slovenskem nogometu ustvarili lastne navijaške zapovedi. Zbrali smo jih v nogometnem bontonu, s katerim želimo k strpnemu navijanju na polno spodbuditi slovenske navijače.

1. zapoved: Podpiraj vse, ne glede na raso, veroizpoved, nacionalno poreklo ali spol.

V nogometu ni prostora za rasizem, seksizem, sovražni govor in druge vrste nasilja. Nestrpnost ne spada na stadion, med igro so igralci enakopravni. Spoštuj in spodbujaj vse igralce, ne glede na njihov kulturni ali nacionalni izvor.

Oglej si intervju

2. zapoved: Nogomet je igra, ki jo sodi sodnik. Spoštuj njegove odločitve.

Sodnik sodi igro in ima v nogometu zadnjo besedo – to je treba upoštevati in spoštovati. Včasih presodi v korist tvojega kluba, včasih v nasprotnikovo korist, tako pač je. Poskrbi, da se vedeš primerno in spoštljivo do vseh udeležencev v nogometu.

Oglej si intervju

3. zapoved: Spodbujaj svojo ekipo v dobrem in slabem.

Včasih je ekipa, za katero navijaš, neustrašna, drugič gre bolje nasprotni ekipi. Svojo ekipo spodbujaj na vsakem koraku; v dobrem in slabem. To jim da moč in pogum tudi v težkih trenutkih. Stoj jim ob strani ob porazu in športno praznuj njihovo zmago.

Oglej si intervju

4. zapoved: Svoj glas uporabi za podporo svoji ekipi in ne žaljenje nasprotnikov.

Svojo navijaško moč in glas uporabi za spodbujanje svoje ekipe. Ne glede na to, kako dobro jim gre, se osredotoči na navijanje za svoje in ne žaljenje nasprotnikov, ki se na zelenici prav tako trudijo. Naj prevlada športni, ne sovražni duh!

Oglej si intervju

5. zapoved: Športno praznuj zmago ali priznaj poraz nasprotni ekipi.

Veseli se zmage svoje ekipe in praznuj njihov uspeh športno in kulturno. V nasprotnem primeru priznaj poraz zmagovalni ekipi. Včasih zmaga ena ekipa, včasih druga. Sreča je na strani pogumnih.

Oglej si intervju

6. zapoved: Spoštuj nasprotnika in njegov domači teren.

Brez nasprotnika ni nogometa, zato si zasluži enako spoštovanje kot tvoji navijaški prijatelji. Spoštuj pa tudi nasprotnikovo mesto, kraj in stadion, saj to ni prostor za razbijanje, uničevanje in huliganstvo. Saj veš, ne stori drugemu tistega, kar ne želiš, da bi drugi storili tebi!

Oglej si intervju

7. zapoved: Navijaj na polno in bodi zgled drugim.

Tvoja ljubezen do igre, tvoje navijanje in tvoje obnašanje so odraz nogometa! Vsak od nas lahko igro promovira ali ji naredi škodo, zato bodi zgled in pomagaj še več ljudem začutiti moč nogometa!

Oglej si intervju

Spodbujamo strastno, a hkrati športno navijanje – na polno! Hkrati si želimo v prihodnosti videti čim manj huliganstva, uporabe pirotehnike, sovražnega govora in fizičnega nasilja. Verjamemo, da bo nogometni bonton na polno kmalu prevladal na sleherni slovenski zelenici.

 

Uživaj življenje na polno