Rižota s pivom

Sestavine

Priprava

Najprej odpremo pivo, ker se nam obeta rezanje čebule. Baje proti izlivu solza pomaga, če usta navlažimo, med zobe pa stisnemo olupek čebule. Šalotke so še posebej srborite. Zato ju hitro slecite. Delček olupka držite med zobmi in ju na drobno sesekljate. V ponvi segrejte olje in na njem nežno pražite šalotki. Riž vsujte v ponev. Premešajte in dušite dalje dokler riž ne postekleni. 

S pivom zalijete riž. Od tu naprej skrbite, da tudi riža ne stisne žeja. Naj se počasi kuha, pivo nežno hlapi, riž pa postaja vedno bolj mehak. Pazite, da se vam vse skupaj ne zalepi na dno. Dodajajte pivo, če ste ga spili preveč, odprite še eno, pivo nalijte v kozarec. Tako boste s pitjem istega lahko  elegantno nadaljevali ob večerji. 

Na gorilnik medtem pristavite ponev in v njej raztopite sladkor. Ko se sladkor raztopi in postane karamelne barve  dodajte še nasekljano gomoljno zeleno. Premešajte. Pustite kakšno minuto, ne več.

Pogled preusmerimo na prvo ponev:

Riž kuhajte približno 10 min. Italijani pravijo, da mora imeti rižota val. To preizkusite tako, da dregnete ponev v eno smer, in upate, da bo rižota vzvalovila. Če se samo zatrese je presuha, če pljuskne čez rob, je piva mnogo preveč.

Ko je rižota skuhana, vanjo vmešajte maslo in nariban parmezan. Premešajte, da se lepo stopi. Dodate še na hitro in rahlo prepražene pinjole in karamelizirano zeleno. Z občutkov vmešate. Če imate pri roki mikro zelenje, rižoto lepo okrasite, če je zelenje makro, ga nasekljajte, posujte po vrhu ali vmešajte. Oboje bo super!

<< Nazaj na seznam

Union Premium Nefiltrirano svetlo

Rižota


s pivom


“ta prava italijanska rižota... with a twist”

Bruno Šulman

Union Premium Nefiltrirano svetlo

Sestavine

  • 200 g Arborio riža
  • oljčno olje
  • 2 šalotki
  • 20 g masla
  • 60 g parmezana
  • 1 steklenica Union Premium nefiltriranega svetlega piva
  • sol
  • 1 gomoljna zelena
  • 30 g sladkorja
  • 30 g pinjole
  • 1 pladenj mikro-zelenja (če ni mikro, bo tudi makro OK)

Postopek

Najprej odpremo pivo, ker se nam obeta rezanje čebule. Baje proti izlivu solza pomaga, če usta navlažimo, med zobe pa stisnemo olupek čebule. Šalotke so še posebej srborite. Zato ju hitro slecite. Delček olupka držite med zobmi in ju na drobno sesekljate. V ponvi segrejte olje in na njem nežno pražite šalotki. Riž vsujte v ponev. Premešajte in dušite dalje dokler riž ne postekleni. 

S pivom zalijete riž. Od tu naprej skrbite, da tudi riža ne stisne žeja. Naj se počasi kuha, pivo nežno hlapi, riž pa postaja vedno bolj mehak. Pazite, da se vam vse skupaj ne zalepi na dno. Dodajajte pivo, če ste ga spili preveč, odprite še eno, pivo nalijte v kozarec. Tako boste s pitjem istega lahko  elegantno nadaljevali ob večerji. 

Na gorilnik medtem pristavite ponev in v njej raztopite sladkor. Ko se sladkor raztopi in postane karamelne barve  dodajte še nasekljano gomoljno zeleno. Premešajte. Pustite kakšno minuto, ne več.

Pogled preusmerimo na prvo ponev:

Riž kuhajte približno 10 min. Italijani pravijo, da mora imeti rižota val. To preizkusite tako, da dregnete ponev v eno smer, in upate, da bo rižota vzvalovila. Če se samo zatrese je presuha, če pljuskne čez rob, je piva mnogo preveč.

Ko je rižota skuhana, vanjo vmešajte maslo in nariban parmezan. Premešajte, da se lepo stopi. Dodate še na hitro in rahlo prepražene pinjole in karamelizirano zeleno. Z občutkov vmešate. Če imate pri roki mikro zelenje, rižoto lepo okrasite, če je zelenje makro, ga nasekljajte, posujte po vrhu ali vmešajte. Oboje bo super!